PSG - Marseille, din nou față în față pentru un trofeu - Cancan.ro

PSG – Marseille, din nou față în față pentru un trofeu


Mâine, se va disputa un nou episod din ceea ce francezii denumesc Le Classique, duelul dintre Paris Saint-Germain și Olympique Marseille, din Supercupa Franței.

Fotbalul generează pasiuni imense, întreține orgolii, alimentează visele a milioane de oameni și naște rivalități seculare. Fiecare campionat din lume are un derby ce împarte un oraș sau chiar o tara în doua timp de 90 de minute. Franța a avut un rol de pionier fruntaș în fotbal, fiind natiunea care a pus bazele Cupei Mondiale, prin Jules Rimet, a Campionatului European, prin Henri Delaunay, a Cupei Campionilor Europeni, grație lui Gabriel Hanot, și a Balonului de Aur, la inițiativa revistei France Football. Cu toate acestea, Hexagonul a început să simtă cu adevărat vibrațiile unui Clasic doar de vreo trei decenii încoace. Ca urmare a ascensiunii lui Paris Saint-Germain chiar în momentul de apogeu al lui Olympique Marseille, doua lumi s-au ciocnit și, astfel, s-a născut Le Classique.

Cel mai vechi oraș din Hexagon, Marsilia a avut dintotdeauna o dorință de rebeliune și independență, pornind de la rezistența formidabilă, de șase luni, opusă lui Iulius Cezar de urbea care număra în acea perioadă 25 de mii de locuitori. Astfel, cei din Marseille au fost republicani în timpul Regalității, regaliști în timpul Republicii și anti-napoleonieni în vremea Marelui Imperiu!

În 1899, când Marsilia împlinea 2500 de ani de la fondarea sa de către grecii din Phocaea, motiv pentru care locuitorii sai sunt cunoscuți astăzi și drept Les Phoceens, a luat ființă Olympique de Marseille, ca urmare a fuziunii dintre Football Club de Marseille și societatea sportivă L’Epee.

Citeste tot articolul pe CANCAN.RO >>