Arthur Friedenreich, pionierul jogo bonito - Cancan.ro

Arthur Friedenreich, pionierul jogo bonito


Fiul unui afacerist german emigrat în Brazilia și al unei spălătorese provenite dintr-o familie de foști sclavi, Arthur Friedenreich este considerat pionierul faimosului jogo bonito, stilul de joc sud-american care a cucerit întreaga lume.

Legenda spune că nimeni nu a marcat mai multe goluri în întreaga istorie a fotbalului decât Arthur Friedenreich, nici măcar marele Pele. Conform unor surse, el ar fi înscris 1329 de goluri în 1239 de partide. Numai că nu există nicio statistică oficială în acest sens întrucât la începutul secolului trecut, multe meciuri și reușite nu erau contabilizate. Singurii oameni care cunoșteau exact numărul de goluri înscrise de Arthur erau tatăl lui, Oscar, și cel mai bun prieten și coechipier al său, Mario de Andrade. Însă toate aceste recorduri au dispărut în mod misterios imediat după moartea lui Friedenreich, la sfârșitul anilor ’60.

Cu toate că nu s-a putut stabili exact cât este mit și cât realitate în cifrele lui Friedenreich, cert este că el a fost primul superstar al fotbalului brazilian și chiar la nivel mondial. Și asta chiar dacă s-a lovit de numeroase bariere rasiale și discriminări încă din momentul debutului la nivel de amatori, produs în 1909, când avea 17 ani, pentru Sport Club Germania, o echipă formată din emigranți germani. Arthur Friedenreich a încântat publicul de la primele sale apariții prin tehnica sclipitoare, driblingurile, viteza și forța sa, în ciuda înălțimii de numai 1,70 metri. Talentul său a ieșit rapid în evidență și, în 1912, devenea golgeterul campionatului din Sao Paulo, cu 16 reușite, performanță pe care a mai repetat-o în 1914, 1917, 1918, 1921, 1927 și 1929. Nimeni nu a putut măcar egala acest record de a fi cel mai prolific marcator al campionatului statal timp de 17 ani, nici măcar Pele!

Supranumit „El Tigre” de fotbaliştii uruguayeni și argentinieni pentru atitudinea lui de a nu renunța niciodată, Friedenreich a avut, totuși, mari probleme în a-și face relații și prieteni în fotbalul brazilian din cauza culorii pielii sale. Totodată, el nu putea merge în aceleași locuri cu albii, precum la piscină, la petreceri sau pe terenurile de tenis, iar discriminările rasiale mergeau atât de departe încât mulți dintre jucători se dădeau cu făină pe față înaintea meciurilor pentru a-și ascunde culoarea pielii.

Arthur Friedenreich a debutat în echipa națională în 1914 chiar cu ocazia primului meci internațional din istoria Braziliei, câștigat cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Exeter City și în care „El Tigre” și-a pierdut doi dinți în urma unei ciocniri violente cu un adversar. El avea să dispute 23 de partide în tricoul Selecao, pentru care a marcat 10 goluri, între 1914 și 1925. În această perioadă, Arthur Friedenreich a cucerit de două ori Copa America, în 1919 și 1922. Momentul lui de apogeu a fost la ediția din 1919, desfășurată chiar la Rio de Janeiro, unde a marcat golul victoriei cu 1-0 din finala cu Uruguay. 

Citeste tot articolul pe CANCAN.RO >>